Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Összegyűjtöttünk tipikus kérdéseket, amikkel futóbiciklis karrierünk alatt eddig találkoztunk!

Miért jó a lábtartó?

A lábtartó talán a legfontosabb része egy futóbiciklinek. A lábtartón tartott lábbal való gurulás az igazi, magabiztos egyensúlyozás! Ez a gurulás emlékeztet legjobban a biciklizés élményéhez. A lábtartó hosszú idejű egyensúlyban tartásra ad lehetőséget, terpesz nélkül. Emlékszel milyen volt gyermekkorodban a csomagtartón utazni? Na pont olyan terpeszben végiggurulni egy lejtős utcát…

Kell-e fék a futóbiciklire?

futóbicikli fék nélküli találmány! A biztonságot az nyújtja a gyerekeknek, hogy leér a lábuk a földre, ezért vészhelyzetben is ezt a megoldást választják tudattalanul.
futóbicikli teljesen biztonságos fék nélkül (sík és enyhén lejtős terepen), a meredek lejtőket pedig, még fékkel felszerelt futóbiciklikkel is érdemes elkerülni.
Semmilyen féktől sem lesz BIZTONSÁGOSABB a futóbicikli. A futóbicikli attól lesz biztonságos, ha biztonságos körülmények között használjátok!

Rövid meredek lejtőkön, ahol van lehetőség a lejtő után kigurulni a sebességet és biztonságosan megállni, jó móka a legurulás!

Vészhelyzetben a gyerekek MINDIG LÁBBAL FÉKEZNEK!

Kell-e sárhányó a futóbiciklire?

Feltételezve, hogy nem ér benneteket utol egy felhőszakadás, és áztok amúgy is el, maximum az fordulhat elő, hogy eső után kimentek egy jó nagyot tócsázni, amit nagyon szoktak szeretni a gyerekek (éppen azért mert végre tetőtől talpig vizesek lehetnek). Ilyenkor úgyis esőkabát és gumicsizma van rajtuk, így a felverődő víz lesz a legkisebb probléma ;)…

Azokon a forgalomban lévő futóbicikliken, amelyeken van sárhányó, az közel sem lóg annyira hátra, ill. előre, hogy ténylegesen megakadályozza a víz felverődését. Inkább csak dísz, mint hasznos kiegészítő.

Miért nincs kitámasztó a Tanulóbicikli modellhez?

Véleményünk szerint – míg egy pedálos biciklinél elengedhetetlen, addig a futóbiciklinél akár baj is származhat a kitámasztóból, mert nem teljesen visszahajtott kitámasztó kanyarodásnál leérhet és akadályozhatja a gurulást. A 2-5 éves korosztályra egyébként nem jellemző, hogy értékmegóvás miatt, lehetőséget keressen a bicikli szakszerű letámasztásához. A váz alacsony kialakítása miatt nincs is nagyon hely egy kitámasztó felszereléséhez.

Műanyag kerék vagy felfújható kerék?

A habosított műanyag abroncsú kerék összenyomásra, olyan mint egy jól felfújt gumikerék. Van valamennyi rugalmassága, jól tapad és halkan gurul. Különlegesen tartós anyagból készült, lassan kopik és defektmentes. Árkon-bokron lehet vele menni, nem kell a defekt miatt aggódni. Tökéletes választás egy futóbiciklihez!
A tömlős, gumiköpenyes kerék nagyobb rugalmasságára szerintünk egy futóbicikli esetében nincs szükség. Érdemes mellé pumpát és javító szettet is tartani magatoknál, mert míg egy felnőtt figyeli az útviszonyokat, addig egy kisgyerek simán átmegy üvegszilánkon is akár.
A fém kerekek jellemzően sokkal nehezebbek műanyag társaiknál, ezt is érdemes figyelembe venni.

Meddig használjuk a futóbiciklit?

Azon túl, hogy megtanul gyermeketek 2 keréken egyensúlyozni , három nagy előnye van annak, ha addig használjátok a futóbiciklit, amíg (hosszú-nyeregcsővel használva) ki nem növitek:

  • Meg kell erősödnie a lábaknak, hogy a pedálos biciklin biztonságban érezze magát. Gyorsítani is tudjon és emelkedőn is haladni bírjon.
  • Nem kell 12”-es, sőt talán 14”-es bringát sem vennetek, hanem egyből 16"-os méretű kerékpárt tudtok majd venni, amiből sokkal nagyobb és jobb kínálat van kisebb társainál, és így gazdaságosabb is a "bicikli-evolúció” csúcsára jutás is.
  • A pedálos biciklivel tényleg lehet gyorsan menni is, ám egy 4 éves nem feltétlenül van tisztában ennek kockázatával.

Ezt a futóbiciklit hosszú nyeregcsővel kb 115cm-es magasságig lehet kényelmesen használni.

Miért és mennyi idő után kell karbantartani egy kereket?

Karbantartással a kerék élettartama megnövelhető. Ha sokat használjátok a futóbiciklit, akkor érdemes karbantartásával is törődnötök. A 2 éves garanciális időn belül Nálunk díjmentes a karbantartás.

Kell-e cipővédő a futóbiciklihez?

Cipővédő a kismotorra kell, mert ott megengedheti magának azt a luxust a gyerkőc, hogy a cipő orrával fékez, mert nem kell egyensúlyozni. Amennyiben mégis szükségét érzitek, olyan játékboltban, ahol műanyag kismotort is árulnak valószínűleg találtok.

Veszélyes-e, hogy körbefordul a kormány?

A menőbb kormány-limitoros futóbicikliken ki lehet kapcsolni a limitort, pont azért mert egy idő után elég zavaró, hogy csak kicsit forog a kormány. Aki belejön a futóbiciklizésbe, annak hátrány, hogy csak kicsit forog el. Például körülményes vele egy járdán a megfordulás. Szerintünk telejesen felesleges akár a kezdeti időszakban is korlátozni a kormány elfordíthatóságát, mert nem lesz tőle biztonságosabb a bicikli. A kezdeti időszakban a gyerekek nagyon óvatosak a futóbiciklivel, mert – ellentétben a kismotorral, ami nagyon veszélyes gyerekjáték, messze vezeti a balaesti statisztikát a gyerekbalesetknél – az első pillanattól fogva lehet róla tudni, hogy feldől. Tekintélyt parancsol magának a futóbicikli. Egyáltalán nem életszerű, hogy a gyerekek maguktól berántják a kormányt gurulás közben. Több, mint 100.000db futóbiciklit értékestettünk eddig. Ha gond lenne a teljesen körbeforduló kormánnyal, akkor biztosan nem jutottunk volna el ilyen messzire! A tanulóbicikli attól lesz biztonságos, hogy biztonságos körülmények között használjátok! Ha pedig egy kutyától megijed és elesik a gyerkőc, akkor mindegy, hogy körbe forul-e a kormány vagy sem, úgy is elesik. Ezért kell sisakot hordani mindig szerintünk!

Milyen vizsgálatokat végeztek, amikor a CE minősítést kapta ez a futóbicikli?

A TÜV Rheinland, a világ egyik legnagyobb és legelismertebb minősítő cége végezte a Tanulóbiciklik vizsgálatát az EN71 (gyerekjátékokra vonatkozó) szabványnak megfelelően.
Kémiai és mechanikai vizsgálati csoportokon belül többféle dolgot, többféleképpen vizsgálnak.
A kémiai vizsgálatok arra irányulnak, hogy a felhasznált anyagok mennyire nehezen oldódnak, van-e egészségkárosító hatásuk.
A mechanikai-fizikai vizsgálatok a felhasznált anyagok teherbírását és kialakítását, a rögzítések erősségét és biztonságát, valamint a használhatóságot hivatottak minősíteni.
A *Tanulóbicikli*minden vizsgálatnak megfelelt.

Használjunk térd- és könyökvédőt?

A protektorok viselése jó időben, amikor rövidnadrágban/szoknyában, pólóban/trikóban suhannak a gyerekek a futóbiciklivel kimondottan előnyös. Rollerhez, görkorihoz, gördeszkához is használhatjátok.

Milyen magasra kell állítani a nyerget?

A kezdeti időszakban a nyereg magasságának beállítását az határozza meg, hogy ráérez-e arra a gyermek, hogy ülve kell hajtani a futóbiciklit. Amennyiben állva tologatja, feljebb kell emelni az ülést, hogy „fennakadjon” rajta, de csak annyira, hogy a lábai teli talppal a földön legyenek. Azután amikor már megtanult egyensúlyozni, és ebben magabiztosságot is szerzett a gyerkőc (pl.: lábtartón tartott lábbal tud gurulni), szeretni fogja, ha jól be van hajlítva a lába, mert akkor fog tudni nagyot lökni magán.

Milyen magasra kell állítani a kormányt?

A kormányt nem érdemes nagyon magasra állítani (kivéve, ha 110 cm magasságot elérte a gyerek), mert a futóbiciklizés egy sportos játék és az elindulásnál, gyorsításnál jól jön, ha rá tud dőlni a kormányra és úgy nagyot tud lökni magán. Biztonsági szempontból is jobb az alacsony kormányállás.

Mit érdemes tudni az oldalon megvásárolható bukósisakokról?

Egy feszített hungarocell belső és egy vékony műanyag díszítő burkolat (minden “háztartási” bukósisak ilyen) alatt egy állítható abroncs található. Ez az abroncs hivatott a sisakot a fejhez rögzíteni. Kitekert állapotban kell felhelyezni és a gyerek fején behúzni/betekerni, annyira hogy megszoruljon. Onnan lehet tudni, hogy jól sikerült a rögzítés, hogy a gyerek feje együtt mozog a sisakkal, ha azt mozgatjuk. A gyerekek nem szeretik, ha az állpánt nagyon szoros és könnyű a nyakon lévő vékony bőrt is becsípni a csattal. Az állpántot ezért annyira érdemes lerövidíteni, hogy ha a gyermek felfelé néz, még kényelmesen be lehessen csatolni. Léteznek egész arcot védő, kimondottan extrém használatra készített sisakok, amik különleges kialakításuknak köszönhetően nagyon komoly védelmet nyújtanak.

Miért fontos a jól láthatóság?

A fényvisszaverő csíkokkal, vagy villogó-párral felturbózott Tanulóbiciklist könnyebb észrevenni sötétedés után (ami télen ugyebár délután 4-től már van).
Minél jobban látszódunk, annál könnyebben vesznek észre mások is. A jól láthatósággal növelhetitek saját biztonságérzeteteket is!

Ha olyan kérdésed van, amire nem kaptál választ, írd meg és megválaszoljuk neked!